העברה מיטוכונדריאלית:

הגנום (המטען הגנטי שלנו), נמצא בכרומוזומים המצויים בגרעין התא. על בסיס זה מוסברות ההעברות השונות של המחלות הגנטיות.

אולם התברר, כי גרעין התא אינו המקום היחיד בתא, שמסוגל לשגר אותת גנטיים למערכות הייצור של החלבונים בתא. יפה להיום ידוע, כי לפחות באיברוני התא המכונים מיטוכונדריות, שתפקידם בתא להפיק אנרגיה מחימצון הפחמימות ואגירתה עד לניצול הנדרש, יש מטען לא מבוטל של גנים בנוסף לגנים המצויים בגרעין.

ואם קיימים גנים במיטוכונדריות, הרי שמן הסתם אין סיבה שלא יהיו מוטציות ופגמים גם בגנים אלו, ממש כפי שקורה בגנום שבגרעין התא.

מוטציות שכאלו, יכולות לגרום להפרעה בייצור חלבונים ואנזימים חיוניים לתא ולפיכך להתפתחות מחלות גנטיות שונות, בדומה למחלות הגנטיות המועברות כתוצאה ממוטציה בגנום שבגרעין.

השוני העיקרי מבחינת צורת ההעברה בין מחלות גנטיות בגנום שבגרעין לגנום המיטוכונדריאלי, שההעברה מהורה לצאצא תיתכן רק מהאם. זאת משום שהמיטוכונדריות נמצאות מחוץ לגרעין.

כידוע המטען הגנטי המגיע מבן הזוג תמיד ובאופן בלעדי יגיע אך ורק מהגנים המצויים בכרומוזומי הגרעין של הזרע המתמזג עם הכרומוזומים והגנים שבגרעין הביצית. המיטוכונדריות מצויות בנוזל העוטף את הגרעין, ועל כן לסכום אין מצב שמחלה מיטוכונדריאלית תועבר לצאצא מהאב אלא אך ורק מהאם.

WALL

תפריט
דילוג לתוכן