פיגור בצמיחת העובר: ( Intra Uterine Growth restriction )
מי מאיתנו הרופאים העוסקים בין היתר במעקבי הריון, לא נתקל בדילמה, אם וכיצד לדווח לאישה בעת הבדיקה כי העובר, שהיה עד לבדיקה האחרונה תואם לחלוטין את גיל ההריון המחושב, אינו צומח באותו השיעור ולמעשה מגלה סימנים מוקדמים לעצירה מסויימת בצמיחתו?
מובן שחובתנו המוסרית ואף החוקית, לחלוק עם המטופלת בכל מידע המצוי בידינו. מאידך, עדיין אין חשד ממשי שמשהו באמת אינו תקין, וסיכויים רבים שלאחר הבדיקה הבאה הכל יראה שוב תואם.
מה זו האטה בצמיחת העובר ובעיקר מה משמעותה?
לא כל אי התאמה בממדי העובר הנמדדים באולטרהסאונד, ביחס למועד הוסת האחרונה, הוא נכון. כך למשל, אי התאמה המתגלית בשליש הראשון להריון, נובעת בדר"כ מהיעדר מידע נכון אודות יום הביוץ, כאשר הוסת האחרונה קרוב לודאי היתה רחוקה מעבר לשבועיים הצפויים מהביוץ במחזור סדיר בן 28 יום.
האטה אמיתית בצמיחת העובר מתייחסת לאירוע, שבו העובר חדל מלצמוח באותו הקצב, שהתפתח עד לבדיקה האחרונה. כך למשל אם העובר צמח בבדיקות קודמות באחוזון ה50 (הממוצע )ולפתע נמצא באחוזון 25 יש לכך משמעות,וצריך להתייחס.
עצירה או האטה בקצב הצמיחה מוקדם בהריון עלולה לבטא תסמונת גנטית והחשד הזה מחייב הפניה לייעוץ גנטי מסודר.
האטה בצמיחה מעבר למחצית ההריון ובעיקר בשליש השלישי, לרוב קשורה לתפקוד השליה או לפתולוגיה הריונית כגון רעלת ההריון, עוד טרם הופיעו כל התסמינים המאפיינים מצב זה.
האמת שלעצם העובדה שעובר ייוולד קטן אין משמעות לכשעצמה, אלא שיש לדעת מה הסיבה לשינוי בשיעור צמיחת העובר. אותו גורם האחראי לכך שהעובר אינו גדל בשיעור הצפוי, הוא שעלול לאיים בסופו של דבר על בריאותו של העובר.
ממדי העובר והערכת משקלו מתבצעים אולטרהסונית ע"י מדידת הקוטר של הראש BPD ), היקף הראש ( HC ) , היקף הבטן ( AC ) ואורך עצם הירך ה ( FL ).
הפיגור יכול להיות "סימטרי" או אסימטרי בהתאם לשיעור ההאטה בצמיחת כל אחד מהמדדים הללו.
כיום אין נוהגים להתייחס כבעבר, לפיגור סימטרי כחדש למום גנטי או לטעות בחישוב ההריון, ואילו לפיגור צמיחה אסימטרי כאל ביטוי לתפקוד שלייה לא תקין.
בכל מקרה של "חיתוך אחוזונים", כשהעובר עובר מהיותו באחוזון 50 לאחוזון 25 ולאחוזון 10 בבדיקות עוקבות,יש לבצע בירור מלא המתייחס גם לפן הגנטי.
משמעות האחוזונים, שבין האחוזון 10 לאחוזון 90 מתפלגת האוכלוסיה של העוברים הבריאים. רק מתחת לאחוזון 5 מדווחים נזקים נוירולוגיים כלשהם.
יחד עם זאת, "חיתוך אחוזונים", גם אם המשקל עדיין בתחום ה"נורמל" שבין 10 – 90 , יש להתייחס ברצינות לתופעה ולנסות להתחקות אחר הגורם לעצירה בהתפתחות.
האטה בצמיחת העובר מחייבת כאמור בירור מלא למציאת הגורם להאטה. אולם גם כאשר ברור בעליל כי העצירה בצמיחה קשורה לאי ספיקה שליתית, מה שקובע מתי עדיף ליילד את העובר ולחלצו מהסביבה הלא אופטימלית ברחם , הוא גיל ההריון בשבועות, ומעקב החימצון של המוח באמצעות הניטור האלקטרוני של פעימות לב העובר, פרופיל ביופיסיקלי ובמקרים קיצוניים אפילו MRI .
האטה קלה בצמיחה ניתנת לשיפור ע"י מנוחה מירבית במצב מאוזן(בשכיבה)עם או ללא תרופות לשיפור זרימת הדם, בעדיפות ועל פי שיקול דעתו של הרופא המטפל.