גיל המעבר – ביטוי הורמונלי:
המחזור החודשי הרגיל, בגיל הפריון מושתת על גירוי ותגובה של הורמוני המין.
הגירוי מתחיל באזור במוח הקרוי היפוטלמוס, שממנו מופרשים הורמונים מיוחדים המכונים "משפעלי הורמונים" או בשמם המקצועי GnrH . הורמונים אלו מגיעים לבלוטה הנמצאת בבסיס המוח הקרויה יותרת המוח, או בשמה המקצועי Pituitary Gland . בלוטה זו מגיבה ל"הנחיות" שקיבלה מההיפוטלמוס, ע"י הפרשת הורמונים, שמופרשים למחזור הדם ובאופן שכזה מגיעים לשחלות.
שמם המקצועי של ההורמונים:
FSH ו LH . ראשי תיבות אלו מתארים בעצם את פעילותם בשחלה, שתכליתה לגרות את השחלה. לעורר מספר ביציות "רדומות" בשחלות להתפתח ולהפך לזקיקים. הזקיק המתפתח, מפריש הורמון הקרוי אסטרוגן, שהוא חיוני לגוף האישה בכלל(משפיע על תכונות הרקמות, מאפשר לריריות להיות לחות, משפיע לטובה על התפקוד המוחי ועל מצב הרוח ועוד ). אולם הדבר החשוב מכל, שהאסטרוגן העולה ברמתו ככל שהזקיק מתפתח, ומשפיע על בנית רירית הרחם. כאשר אחד הזקיקים מגיע לבשלות מספקת, נפלטת ממנו הביצית החוצה, בעזרת הורמון הLH , וזה בעצם הביוץ.
שארית הזקיק נקראת גופיף צהוב , שמפריש הורמון הקרוי פרוגסטרון , שתכליתו לשפר עוד יותר את מצבה של רירית הרחם, לקראת קליטה אפשרית של ביצית מופרית. אם אין הריון הגופיף הצהוב מתנוון, רמת ההורמונים נופלת ורירית הרחם מגיבה בדמום הווסתי.
האסטרוגנים והפרוגסטרון מופרשים כמו כל הורמון, למערכת הדם ואיתו הם מגיעים גם לקולטנים שבמוח באזור ההיפוטלמוס. יש להם יכולת השפעה מרשימה על ויסות רמת ה GnrH ועל רמת ה – FSH + LH בהתאמה. כאשר הזקיקים מתפתחים יפה, אין עוד צורך בגירוי הזקיקים ועל כן ההיפוטלמוס המזהה רמות גבוהות בדם של אסטרוגן מפחית את השחרור של ההורמונים , שמשפעלים את השחלות.
בגיל המעבר, מסיבה התפתחותית גנטית, סביב גיל 50 בממוצע, השחלות חדלות להגיב לגירוי ההורמונלי המופעל עליהן באמצעות ה – FSH + LH . כתוצאה מחוסר תגובה זו, רמת האסטרוגנים נמוכה מאד. ההיפוטלמוס מזהה זאת באמצעות קולטניו, ומשחרר מנה נוספת , מוגברת של GnrH ומעלה את רמת הFSH , אך ללא הועיל. היות והשחלה אינה מגיבה, נמשך תהליך זה של עליה ברמת הורמונים אלו ה FSH וה LH – אך מאומה לא קורה.
לכן האבחנה הנכונה והיחידה שקובעת אם אישה נמצאת בגיל המעבר, אינה מתבססת על הופעה או היעדר וסת אלא על רמת ההרומונים הללו ה FSH +LH .רמות גבוהות מאד שלהם מעידות באופן סופי ומוחלט שאל הוסת אמנםנובע מכך שהשחלות חדלו מלתפקד, ולא מסיבה אחרת.