אודות פרופ' ברקאי
כללי:
פרופ' ברקאי ,מנהל באגף הנשים והיולדות במרכז הרפואי ע"ש שיבא. מנהל את מערך ניהול הסיכונים ובטיחות הטיפול הרפואי באגף נשים ויולדות והמכון הגנטי.
מרכז ומוביל את הפרוייקט הארצי, מטעם האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה, שבו מתקיימים ימי השתלמות במצבי קיצון במרכז הארצי לסימולציות ברפואה (מ.ס.ר.).
אחראי למהלך של חינוך הרופאים והמיילדות בכל הדרגים,לגישה אנושית, מתחשבת ובטוחה בכל הקשור לאוכלוסיית המטופלים,(נשים ועוברים כאחד). מתוך ההבנה שמרבית הכשלים ברפואה קשורים לטעויות אנוש.
יועץ על למיילדות פריון וגינקולוגיה, קופ"ח מאוחדת. יועץ בכיר לחב' הביטוח ענבל.
חבר במועצה הלאומית של משרד הבריאות,
למיילדות,גנטיקה וניאונטולוגיה
חבר בפורום ניהול סיכונים ובטיחות הטיפול
בהנהלת המרכז הרפואי ע"ש שיבא.
חבר באגודה הישראלית למיילדות
וגינקולוגיה.
חבר באיגוד הישראלי לרפואת האם והעובר .
חבר בחברה הישראלית לאולטרה סאונד.
חבר באיגוד הבינלאומי לאבחון טרום לידתי.
חבר באיגוד הבינלאומי לחקר אבחון באמצעות
תאי עובר בדם האם.
במקביל לפעילותו כרופא וקלינאי משמש כמורה ומדריך שנים רבות. מנחה רופאים וחוקרים בעבודות מסטר ודוקטורט.
רשימת תלמידי המוסמך בגנטיקה ובאבחון טרום לידתי ארוכה ומגובה בפרסומים רבים אשר הופיעו בעיתונות הרפואית/מדעית,מהשורה הראשונה.
ממונה על רפואת האם והעובר ומנהל חדר הלידה באגף הנשים והיולדות במרכז הרפואי ע"ש שיבא במשך שנים רבות.
במקביל לעבודתו הקלינית יזם והוביל מחקרים, תוך כדי הדרכה של רופאים צעירים,עם השלמת יידע וניסיון של רופאים ותיקים שחזרו מפעילויות חוץ כגון צהל.
בנוסף היה פעיל בהדרכה ובחינוך של מיילדות חדשות.
בעידודו קודמו עובדי מחקר צעירים וזוטרים , עד להגיעם לעמדות מפתח באגף נשים ויולדות ובמכון הגנטי כדמויות מובילות בפני עצמן.
כמנהל בפועל של המכון הגנטי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, (עד שנת 2004 ), היה הראשון לבצע בארץ את בדיקת סיסי השליה. לאחר השתלמות קצרה באנגליה הכניס את הבדיקה לשימוש שוטף בסטנדרטים הגבוהים שהיו מקובלים באיטליה, באנגליה ובמרכזים המובילים בארה"ב. בניהולו הפך המכון הגנטי, למוביל בין המכונים הגנטיים.
היה אחראי אישית להכנסת הציטוגנטיקה המולקולרית לשימוש לרבות שיטות ה- FISHו- CGH, בנוסף למחויבותו לביצוע הבדיקות הסטנדרטיות כגון בדיקות מי השפיר או החלבון העוברי, ברמה הגבוהה ביותר.
יזם הקמה של המערך לאבחון הגנטי מדם האם ע"י בידוד תאי עובר וע"י בדיקות DNAעוברי שם.
יזם , והביא להקמת המערך לבדיקות גנטיות מתא בודד, תחילה בתחום המחלות המטבוליות, אח"כ בתחום הציטוגנטיקה המולקולרית( מרכז מוביל בארץ בתחומו), וכלה בבדיקות מולקולריות בשיטת ה PCR. שיטות שמאפשרות כיום ביצוע אבחון גנטי טרם השרשה ( PGD).
היה הנציג הישראלי היחיד במחקר הרב- לאומי המפורסם של רשות המחקר הבריטית MRC, שבו הובהר כי ניתן למנוע הישנות מומי תעלת העצבים ע"י מתן חומצה פולית, חדשיים לפחות, לפני הכניסה להריון.
הקים במו ידיו את המעבדה ופיתח את השיטות לבדיקת חלבון עוברי במי השפיר ובדם האם. מערך זה של בדיקת החלבון העוברי היווה תשתית למה שמאוחר יותר התפתח לסקר הביוכימי למניעת תסמונת דאון (התבחין המשולש).
פיתח עם פרופ' מאיר שיניצקי ממכון ויצמן למדע, אמצעי חדשני מקורי יעיל ונוח לשימוש לקביעת הבשלות הריאתית של העובר. המוצר שבדק, Fluorescsnce Plarization, של הליפידים במי השפיר, הפך למוסד בפני עצמו, ונחשב לאמצעי האבחון היעיל והנוח ביותר עד עצם היום הזה.פעילותו המחקרית בתחום הבשלות הריאתית העוברית והאמצעים להאיצה על מנת לאפשר חיים לפגים הנולדים שבועות רבים לפני המועד, העמידו את פרופ' ברקאי בחוד החנית של העשייה בתחום חשוב זה בארץ ובעולם.
ציוני דרך חלוציים:
במסגרת התמחות ברפואת האם והעובר(רפואה סב לידתית), היה הראשון, שיזם עבודה למשך תקופה של כמעט שנה במחלקת ילודים ופגים בשיבא, כרופא בית לכל דבר . צעד זה אפשר בהמשך, השתלמות דומה לרופאים אחרים, שבחרו באותו מסלול.
היה שותף פעיל ואחראי מטעם המרכז הרפואי ע"ש שיבא, לפרוייקט אור יהודה לרפואת נשים כוללנית, שבו לראשונה בישראל, הוצאה רפואת הנשים במיטבה, אל מחוץ ל"היכל השן" של המרכזים הרפואיים היוקרתיים, אל עבר הקהילה, סמוך לביתה של האוכלוסייה הזקוקה לשירות ברמה הגבוהה ביותר.כתוצאה מפרוייקט זה חלה ירידה דרמטית בשיעור תמותת התינוקות באזור זה, ולמניעת סיבוכי הריון בהתאמה.
הצלחת הפרוייקט שימשה מודל וציון דרך למרכזים לבריאות האישה, שקמו לאחר מכן,כפטריות לאחר הגשם, ברחבי הארץ.
הכנסת בדיקת סיסי השליה כאמצעי בטוח ומומלץ לאבחון טרום לידתי בשבועות המוקדמים של ההריון, במקום דיקור מי שפיר, המתבצע מאוחר יותר.
הקמת יחידת השירות לרפואת העובר, ששמה את העובר במרכז העשייה הקלינית/רפואית ,אליה מופנות נשים בהריון בסיכון לבעיה כלשהי(גנטית או אחרת) הקשורה לעובר.
הקמת המערך לבטיחות הטיפול ומניעת כשלים בתחומי העשייה הרפואית בחדרי הלידה ובמיילדות כשם שבתחום הגנטיקה והאבחון הטרום לידתי. כתוצאה מכך קיים כיום מודל של בדיקת אירועים ותחקורם ברמה המקצועית ביותר וזיהוי מאפיינים מערכתיים לתקלות על מנת למנוע הישנותם בעתיד.
הקמת מערך תרגול בסימולציה במצבי קיצון במיילדות, על מנת לתרגל הצוות הרפואי להתמודד עם אירועים בסיכון גבוה ביותר, מבלי לסכן את היולדת ו/או העובר. לאחר הדרכת שורה של רופאים במסגרת התמחותם , הוקם צוות מקצועי בניהולו של פרופ' ברקאי המרכז זה מספר שנים את ימי ההשתלמות לרופאי הנשים ולמיילדות מכל המרכזים הרפואיים בארץ.
פרטים אישיים:
• נשוי + 4
• סיים בהצטיינות את בית ספר לרפואה על שם סאקלר באוניברסיטת תל אביב
• פרופ' מלא קליני מטעם אוניברסיטת ת"א
• שימש בצבא (במילואים) כרופא מוטס ביחידת החילוץ 669 ורופא תעופתי בירפ"א.