השליש השני להריון: (התבחין המשולש/מרובע) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

הסקר הביוכימי למניעת תסמונת דאון המכונה מסורתית ה "חלבון העוברי" או התבחין המשולש, היה האמצעי הראשון לאיתור אוכלוסיה בסיכון לתסמונת דאון  ולמומי תעלת העצבים, ( ספינה ביפידה, מנינגוצלה ו/או אנאנצפלוס). החשיבות שלהחלבון העוברי לזיהוי המקרים החשודים למומי תעלת העצבים, פחתה מאד מאז שהאולטרהסאונד הוכיח כושר אבחון מדהים במיוחד במומים אלו.

גם המשמעות של התבחין המשולש הכולל שלושה חומרים( HCG , AFP , UE3 ), בחישוב הסיכון לתסמונת דאון פחתה מאד בשנים האחרונות, שכן תבחין זה לכשעצמו מזהה תסמונת דאון בשיעור דיוק של כ 67% בלבד. גם תוספת של חומר רביעי הקרוי אינהיבין, אינה מעלה משמעותית את כושר האבחון של התבחין. זאת בהשוואה לשיעור אבחון של 85%    בשילוב של השקיפות העורפית והסקר הביוכימי המוקדם.

כיום ניתן לשלב את התבחין המוקדם מהשליש הראשון עם התבחין הביוכימי מהשליש השני שילוב המכונה Integrated test  ואז עולה כושר האבחון כדי 95% . רמת דיוק זו מאפשרת הימנעות מביצוע דיקור מי שפיר  במקרים בהם האישה אינה מעוניינת בדיקור, חרף גילה המתקדם יחסית.

 

 בניבוי כוזב חיובי של 5% שיעור הניבוי הנכון מגיע  ב Integrated test לכדי 94% , מעבר לתוצאות יתר התבחינים.

 

 

 

 חשוב לציין כי גם אם מבצעים דיקור מי שפיר מסיבה זו או אחרת, רצוי ומומלחץ לבצע גם את הסקר הביוכימי בשליש השני.ערכים חריגים בכל אחד ממרכיבי התבחין ,עלולים לבטא סיכון לבעיות גנטיות ו/או לסיבוכים מיילדותיים אפשריים במהלך ההריון.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WALL

תפריט
דילוג לתוכן