השליש השני להריון:  ברזל ומניעת אנמיה

  

מבין כל התוספים והויטמינים, שכאמור את רובם לא צריך ליטול באקלים הים תיכוני שלנו כאן… (בהנחה שהתפריט היומי הינו  ים – תיכוני, הכולל סלטים וירקות טריים), יש מרכיב אחד חיוני ביותר והוא הברזל.

בשל השינויים הגדולים בנפח הדם בהריון וצמיחת העובר, הגוף זקוק לתכשירי ברזל על מנת לייצר בקצב מואץ, המוגלובין לכדוריות הדם האדומות. מקור הברזל בתפריט הטבעי הרגיל, שלא בהריון אינו מספק את הדרישה המוגברת לברזל.

קיימים סוגים רבים של תכשירי ברזל. רובם ככולם גורמים לתופעות לוואי במערכת העיכול, כתוצאה מהספיגה המהירה של הברזל בתאי המעי. לרוב מדובר בנטייה לעצירות, אך יש גם תגובות הפוכות – של שלשולים, ולעתים נדירות גם מעבר לכך.

על מנת שברזל ייספג, הוא חייב להיות במעי, בסביבה חומצית. על כן שיעור הספיגה יהיה נמוך ביותר, אם לוקחים תכשירי ברזל לאחר ארוחה כלשהי, לאו דווקא רק חלבית.

ההמלצה היא, שלא להתפשר על אופן הנטילה של תכשירי ברזל(השכם בבוקר עם מים והימנעות מאכילה כשלושת רבעי השעה).

במידה ותכשיר מסוים גורם לתופעות לוואי קשות, ניתן להחליפו באחר. אין תכשיר "טוב" תכשיר "רע"…   התגובות ע"י שתי נשים לאותו התכשיר עשויות להיות הפוכות.

חשיבות המניעה של האנמיה קשורה בכך, שבכל לידה או ניתוח קיסרי , יש אבדן דם, הקשור בהליך הנורמלי של הלידה. אם נכנסים ללידה עם אנמיה ומאבדים דם בלידה, גם אם בכמות הנחשבת ל"סבירה",  לא יהיה מנוס מלתת עירויי דם ליולדת, לשם מניעת סיכון חייה. לו הייתה מגיעה לחדר לידה עם ספירת דם תקינה, איבוד דם בינוני בלידה לא היה מצריך אז עירויי דם.

מתן עירוי דם  מציל חיים אולם גובה מחיר גבוה יחסית באפשרות של הידבקות בצהבת, או אף באיידס, למרות כל הבדיקות המבוצעות בבנק הדם.

ובכלל, עירוי של חלבונים זרים לגוף עלול להשפיע על מערכת החיסון ואף לגרום להתקף אלרגי מסכן חיים.

כך שהמאמץ והסבל הכרוך לעתים בנטילת תכשירי הברזל משתלם…

 

 

 

WALL

תפריט
דילוג לתוכן